Eten en drinken

In Lagos hoef je niet te verhongeren of verdorsten. Tal van horecazaken zorgen ervoor dat je van een natje en een droogje voorzien kunt worden. Het leuke aan Lagos is dat de restaurants zich niet alleen op toeristen richten. Je zult hier eerder kennis kunnen maken met de Portugese keuken dan in een populaire badplaats zoals Albufeira. Je kunt kiezen voor klassieke Portugese gerechten zoals frango piri piri of cataplana de marisco, maar het leuke aan Lagos is dat er in toenemende mate moderne varianten van klassieke lekkernijen op de menukaarten verschijnen.

Het prijsniveau van de restaurants ligt in Lagos gemiddeld iets hoger dan wat je elders in de Algarve betaalt. Dat heeft twee redenen: het culinaire niveau is hier eveneens bovengemiddeld en men probeert hier niet te veel op prijs te concurreren. Dit betekent overigens niet dat je in Lagos teveel betaalt voor je maaltijden. De prijs-kwaliteitverhouding is hier uitstekend.

Ga je liever voor fastfood of een all you can eat restaurant? Dat vind je in Lagos ook, maar ook dat weer in mindere mate dan in bijvoorbeeld Albufeira. De vraag naar dat soort eetgelegenheden is in Lagos gewoonweg kleiner. Wat je in Lagos ook relatief weinig terugziet zijn restaurants die gespecialiseerd zijn in de lekkernijen uit het Verre Oosten. De Aziatische keuken is in Lagos vooral beperkt tot Indiase restaurants, een enkele Thai en een handvol Chinese restaurants. Wil je sushi eten? Dan zul je eerder bij een all you can eat sushi restaurant terechtkomen dan dat je in Lagos verrast zult worden tot sushi die naar een hoger niveau getild wordt.

vis eten in Lagos

Wat te bestellen?

Wat ga je eten als je in Lagos bent? Natuurlijk moet je rekening houden met je persoonlijke smaak en voorkeuren. Iemand die niet van vis houdt, die zal geen sardientjes gaan eten en wie vegan eet, kun je niet blij maken met een sappige steak die op Portugese wijze klaargemaakt is. Voel je daarom niet verplicht om onze culinaire tips voor Lagos blind te volgen, maar doe wat de Portugezen doen: eet wat je lekker vindt en geniet er vooral van!

Cataplana de Marisco
Het uit de Algarve afkomstige Cataplana de Marisco is een van de populairste gerechten om te bestellen in Lagos. In een metalen kookpot (bij voorkeur van koper) wordt een mix van vis en schaaldieren bereid. Vaak vind je hier venusschelpen, inktvis, garnalen en mosselen in terug. Deze smaakvolle stoofpot wordt traditioneel met de deksel er op geserveerd. In Lagos zijn er voldoende restaurants waar je van deze lokale lekkernij kunt genieten.

Frango piri piri
Wij noemen het kip piri piri, de Portugezen hebben het over Frango piri piri. Dit pikante kipgerecht is te danken aan het koloniale verleden van Portugal. De zeevaarders namen pepers mee vanuit het continent Amerika en zorgen ervoor dat die onder andere in Mozambique terechtkwamen. De local daar gebruikten het pittige ingrediënt als basis voor marinades voor kip. De Portugezen namen die recepten weer mee naar hun thuisland, waar Frango piri piri uitgroeide tot een van de meest geliefde nationale gerechten.

Amêijoas à bulhão pato
Venusschelpjes met knoflook zie je op de menukaarten vooral terug als voorgerecht. In het Portugees moet je zoeken naar de naam Amêijoas à bulhão pato. De saus over de schelpen wordt bereid met olijfolie (van zeer goede kwaliteit, want dat is het hoofdingrediënt van de saus), knoflook, koriander, zout, peper en soms wat droge witte wijn om nog meer smaak te geven. Vervolgens wordt er citroensap over gedruppeld voordat het wordt geserveerd.

Sardinhas assadas
Gegrilde sardientjes is een gerecht dat vooral tijdens populaire festivals gegeten wordt. Er worden dan honderden met zout gekruide sardientjes op een open grill gegaard. Sardinhas assadas is een van de populairste gerechten uit de Portugese keuken en komt oorspronkelijk uit de regio’s Lissabon en Vale do Tejo. In een vissersplaats als Lagos zie je deze lekkernij ook volop op de menukaarten staan. Het is een van onze favoriete gerechten die we nooit overslaan tijdens een bezoek aan Portugal.

Terras in Lagos

Vis per kilo

Lagos is een van de beste plekken aan de Algarve om verse vis te eten. De vissersvloot brengt dagelijks hun verse vangst de haven van Lagos in en een groot deel van de gevangen vis wordt afgeleverd bij de verschillende restaurants in de stad. Vis is naar onze maatstaven betaalbaar en niet onbelangrijk: supervers, mits je uiteraard lokaal gevangen vis bestelt.

De verse vis wordt op basis van het gewicht verkocht. De prijs per kilo kan van dag tot dag verschillen, net als het assortiment. De prijzen worden meestal per kilo vermeld. Kijk op de krijtborden bij de restaurants wat de prijzen voor de vis van die dag zijn.

Voor geïmporteerde vis, zoals bijvoorbeeld zalm, geldt er gewoon een prijs per gerecht. Datzelfde geldt voor gerechten waar vis in verwerkt zit, zoals de Cataplana de Marisco.

Vis per kilo

Drankjes zijn vrij goedkoop

Voor drankjes zul je in Lagos naar Nederlandse maatstaven relatief weinig betalen. Bier en wijn kosten ongeveer 30 tot 50 procent minder dan bij ons en ook de prijzen voor frisdranken vallen hier alleszins mee. Wil je iets lokaals proberen? Ga dan voor wijn uit de Algarve of voor een van de vele likeuren die in de regio gemaakt worden.

In het centrum van Lagos zijn verschillende bars die Happy Hour houden. Deze periode waarin je tegen nog lagere prijzen drankjes kunt bestellen, duurt vaak langer dan een uur. Op sommige terrasjes kun je vanaf vlak na lunchtijd tot 18:00 uur een biertje, wijntje of cocktail met korting bestellen.

Lokale drankjes

Portugal is een land van levensgenieters. Je kunt daarom het produceren van lekkere drankjes prima overlaten aan de Portugezen. Waarom zou je dan nog vragen om geïmporteerde dranken? Lokale drankjes zijn lekker, vaak voordeliger en vanwege de kortere transporten ook duurzamer dan dranken die van buiten Portugal komen.

De Algarve wordt beschermd tegen de hete, droge noordenwinden door het bergsysteem en geniet van meer dan drieduizend zonuren per jaar, waardoor het zich presenteert als een van de betere wijnregio’s in Portugal. Lagos is één van de vier wijnregio’s binnen de Algarve. In de Portugese wijnregio Lagos worden met name frisse witte wijnen en roséwijnen geproduceerd. Dit komt door het gematigde klimaat met z’n zilte zeelucht en warme zon. De wijnen uit Lagos staan bekend om hun fruitige aroma’s en zachte, frisse smaak. Deze wijnen zijn daarom perfect om te drinken als aperitief of bij lichte gerechten van vis of gevogelte.

Ben je meer een liefhebber van bier? Voor bierliefhebbers valt er ook voldoende te genieten in Lagos. Laat de importbieren hier staan en bestel een Sagres of Super Bock. Beide lagers scoren bovengemiddeld op het gebied van smaak. Sagres wordt in de stad Sagres in de Algarve gebrouwen en mag dus echt als lokaal bier beschouwd worden. Het ook veel getapte Super Bock kont uit de stad Porto en is dus wel Portugees, maar niet afkomstig uit de Algarve. Beide bieren zijn verfrissend en tijdens de warme zomerdagen heerlijk dorstlessend.

Sagres bier